Hrvatska gospodarska komora

Geodetske usluge

Agencija Nina dom za vas naručuje geodetske usluge. Geodet je obično prvi s kim se susrećete kada počinjete s gradnjom kuće. Prije nego arhitekt počne s izradom nacrta i pripremom dokumentacije, trebate geodetski snimak. Iz geodetskog snimka vide se sve prirodne, kao i izgrađene, već postojeće strukture na vašem zemljištu. Uz to, geodet obavlja i niz drugih usluga, kao što je npr. kolčenje objekta, uređivanje međa, parceliranje i mnogo toga još. Neki od najčešćih postupaka opisani su u donjim stavkama.

Geodetski snimak
Geodetski nacrt odnosno snimak obuhvaća sve već postojeće fizičke strukture na određenom dijelu zemljišne površine

Uređenje međe
Geodeti obavljaju i postupke uređivanja međa. Prvo pribavljaju sve već postojeće podatke, potom rade izmjere na terenu bez prisutnosti vlasnika. Nakon pribavljenih početnih podataka slijedi očitavanje međe. Na očitavanje su pozvani vlasnici parcele i bliži susjedi. Vlasnik na očitavanju načelno pokazuje smjer, a geodet uspoređuje tu među s međom označenom u katastru. Ako su vlasnici suglasni sa smjerom međe koju je predvidio geodet, onda se tako i nacrta u elaboratu uređenja međe.

Označavanje međe
Označavanje međe obično ide u skladu s prirodno postavljenim međašima, a to također uređuje geodet. Podatke za uređenje međe crpi iz zemljišnoga katastra. S postavljanjem međaša moraju se, slagati svi vlasnici graničnih parcela. Nakon gotovog postupka, geodet mora poslati oznake u obliku tehničke poruke svim vlasnicima, pa i Geodetskoj upravi.

Komasacija
Geodeti zemljišta određenoga područja, često različitih vlasnika, poslože i ponovno razdijele među postojećim vlasnicima tako da svaki dobije koliko je moguće optimalno zemljište. Komasacijom se više oblikuju jednakovrijedne parcele koje omogućuju lakšu upotrebu, pri čemu se čuva veličina i vrijednost. Geodet mora izvesti elaborat komasacije, pogodbu o komasaciji i priložiti izjave svih vlasnika. Pri komasaciji nastanu nove samostalne parcele, pa se mijenjaju i međe parcela. Nove međe je potrebno ponovno označiti u zemljišnom katastru.

Parcelacija
Parcelacija je postupak kojim geodet združuje pojedinačne susjedne manje parcele ili razdijeli veću parcelu na više manjih. Prije nego se krene s postupkom, moraju biti uređene sve međe postojećih parcela. Nakon postupka, nove međe parcela upisuju se u zemljišni katastar

Iskolčenje objekta
Iskolčenje objekata prije gradnje zakonska je obaveza za stambene i poslovne građevine.
Iskolčenje objekta je geodetska usluga prenošenja na teren projektiranih dimenzija, visina i položaja točaka određenog objekta. Samo iskolčenje objekta obavlja se na osnovu podataka dobivenih od projektanata kako bi građevinari na gradilištu bili upoznati sa dimenzijama objekta.

Moji favoriti

Moguće je dodati najviše 12 nakretnina u favorite, ako želite dodati i ovu nekretninu obrišite neku od već odabranih.

Moji favoriti

Jeste li sigurni da želite ukloniti sve označene nekretnine iz favorita?